Konst

Jag har varit med familjen på konstweekend i Lidköping. Det kändes kulturellt och bra så här i höstmörkret, men det var lite utmattande också. Som när man luktar på för många parfymer och blir alldeles yr. Det mest uppskattade inslaget var det allra sista konststoppet. Långt ute på landsbyggden brevid en kyrkogård, hos en skelögd keramiker vid namn Nisse. Hans atelje var fylld med små porslinssoldater, levande ljus och drejade kvinnounderliv.

Nisse var väldigt pratglad. Han berättade om hur han skattefuskade för att få ekonomin att gå ihop, och varje mening innehöll ett "förbannade jävla". Mamma undrade över en stor pelare med ett bevingat ansikte, små figurer i en båt och taggtråd lindad runt. "Det är en totempåle" förklarade han, "Alla hem måste ha en totempåle. Har ni ingen?". Det har vi inte, jag kände mig genast som en oerhört misslyckad människa.

Sedan undrade mamma över ett av kvinnounderliven, som var inramat av svandun och spegelskärvor. Nisse berättade att det var resultatet av ett mycket komplicerat förhållande som nästan kostat honom livet. Han pratade vidare om hur han blivit inspirerad av en film där en japansk kvinna skrev böcker på sina älskares hudar. Till sitt projekt, där han skrev japanska kärleksbrev på dessa drejade kvinnounderliv, behövde han någon som kunde skriva med japanska tecken, så därför frågade han en kvinna på en sushibar i Göteborg om hon kunde hjälpa honom. Hon undrade vad hon skulle få i gengäld. "Jag blir din älskare" sa han. Hon tyckte att han kom dit alldeles för sällan för att det skulle fungera. Då erbjöd han sig att komma dit varje månad, och de hade en deal.

Nisse var upprörd över hur lite engagemang folk har i politiken nu för tiden. "Ingen bryr sig om politik längre! Alla bara vindsurfar. Onanerar och vindsurfar!" Det har han helt säkert en poäng i.

Vi åkte därifrån fulla av intryck, och frågade oss själva vilka sinnesvidgande medel Nisse kan tänkas använda sig av. När vi kom tillbaka till min fasters hus fick vi veta att i området där Nisse bor finns en utbredd swingerskultur vilket förklarar vad han egentligen försökte säga när han citerade bibelorden: "Kärleken mellan mannen och kvinnan är paradiset på jorden" för att motivera vikten av erotik.

Nu ska jag sova och invänta den nya veckan. God natt.

RSS 2.0