Nyårslöfteslista, ett första utkast

Jag har tänkt på det här med rädslan för det storslagna, det helhjärtade och det totalt oironiska. Folk ska alltid hålla på och ställa sig cirka tio meter bort från sig själva och blänga fördömande, i något slags tragiskt försök till självdistans. Tänk om man bara kunde göra det man ville istället? Hur pretentiöst eller klyschigt det än kan tänkas vara. Folk dansar ironiskt, folk ser filmer ironiskt, jag skulle inte ens bli förvånad om någon skulle ha gjort en ironisk svanktatuering. Jag tror att min nyårslöfteslista i år ska få rubriken Storslagna ögonblick som jag ska uppleva utan ens en gnutta ironi. Här är de löften som jag kommit fram till hittills:

Jag ska under 2012...

  • inte hålla tillbaka gråten när jag ser halvtaskiga amerikanska tv-serier. Låt den flöda bara!
  • cykla ylande över Västerbron en sen sommarnatt/tidig sommarmorgon, och bara känna allt!
  • ligga på rygg på isen, som i Eternal sunshine of the spotless mind, gärna med någon som vill hålla min hand, och prata om saker som livets förgänglighet och universums under.
  • våga mig på de stora orden när tillfälle ges, och inte bara säga till folk att jag tycker att de är "typ lite fina och bra"
  • dansa oironiskt och passionerat, minst en öl måste spillas ut som offer till festgudarna, annars räknas det inte.
  • någon gång klä mig i sexiga underkläder istället för att ta det säkra före det osäkra och korva på mig ett par enfärgade bomullstrosor och en bh som med lite god vilja matchar dem.
  • hoppa med helhjärtat i rörelserna på friskisjympan och strunta i skammen som pulserar genom kroppen. Kanske ropa "Wooo!" om jag får feeling, men det är inget jag kan lova.

Det känns som att fortsättning kanske följer. Vi får se.

Hylla

Ibland kan jag känna att jag skulle vilja hylla kärleken på något stort och ärofyllt sätt. Fast inte kärlek som man är mitt uppe i. Den blir svår att hylla på något annat sätt än att bara krypa så nära man kan och fäkta med armar och ben mot allt som hotar att förstöra den, och veta att det är ett under att man känner som man känner, och att den man känner det för dessutom känner likadant tillbaka.

Jag skulle snarare vilja hylla den kärlek som varit. Det finns ju så mycket ledsamt som man skulle kunna tänka, och så mycket fult man skulle kunna hålla på och kleta in sig i, men fan, i grund och botten så är det ju den vackraste jävla skit som man någonsin varit med om.

Det kommer ju att hända igen förstås. Och igen. Och igen. För allt börjar, och allt tar slut. Man får kasta sig huvudstupa in i det, sen får man slåss för det, sen får man hylla det. Kärlekens kretslopp.

I ärlighetens namn så blev det här mycket bittrare än vad jag hade tänkt mig. Jag är inte så värst bitter, jag tror bara inte att man ska förvänta sig evighet. Man kan väl förvänta sig något som brinner så länge det orkar istället? Och så kan man väl tycka att det är fint även fast det slutat brinna? Det förtjänar det. Kanske mer då än någonsin.

Jag ska fundera över hur jag ska hylla min kärlek som jag haft. Inte nu. Men sen.

Kvällens tanke

Frågan är om det finns fler alternativ i livet än dessa två: löpning eller kollaps? Jag menar, när nåt är jobbigt kan man antingen springa från det så fort man bara kan och aldrig vända sig om, eller så kan man sitta still och marinera sig i skiten. Somliga skulle nog hävda att man ska ta itu med saker och ting, men allt går inte att ta itu med. Det finns sådant som alltid flåsar en i nacken och man kan inte göra något alls för att hindra det, mer än att skratta, dricka, titta på snabba filmer med vackra människor i och begrava ansiktet hos någon som välkomnar det för stunden.

Jag förstår mig inte på folk som behöver tid att tänka, tid att känna. Har det någonsin kommit något gott ur det? Förnekelse och verklighetsflykt är hemligheten. Jag tycker att Emmy the Great säger det väldigt bra: "One man is the accident the other is the hand that stops the blood". Det måste ju inte handla om kärlek och brustna hjärtan (även om det oftast gör det), det är helt enkelt bara så att om nåt knycklar ihop dig så får du hitta nåt annat som rätar ut dig igen, om än bara för ett kort tag.

Det var kvällens tanke. God natt.

Hej


Jag hittade en gammal krönika som jag skrivit, och skrev om den lite:

Det må vara en kliché, men jag kan inte släppa det, alla dessa valmöjligheter i livet gör mig fullkomligt sönderstressad. Hur ska man någonsin kunna känna sig tillfredsställd när det finns så många olika vägar att välja mellan, så många olika sätt att leva sitt liv? Hur man än gör så undrar man vad som hade hänt om man gjort annorlunda. Bara att gå in i en videobutik för att hyra en film leder till svindel och livskris för mig. Om jag väljer en film så betyder ju det att jag väljer bort en massa andra filmer som säkert är jättebra och som jag kanske aldrig någonsin kommer att se. Då förbannar jag mig själv för alla de dagar jag sovit bort i ren apati. Hur kunde jag göra så? Så otroligt meningslöst!


När jag gick i nian och skulle välja gymnasium så fanns det alldeles för många. Jag önskade att jag hade bott i världens minsta stad, där valet stod mellan att bli gruvarbetare eller präst, ungefär. Jag gjorde det så lätt för mig som jag bara kunde och valde en bred linje på det gymnasiet som låg närmast. Det kändes skönt att skyffla över valet på framtida Josefina, skjuta det framför mig ett litet tag till. Tre år senare stod jag där och kunde bli precis vad jag ville. Jag hoppade och skrek på mitt studentflak med håret ihopklibbat av billig skumpa och någon annans cider. Hela jag utstrålade potential. Allt skulle bli så fantastiskt, nu var jag fri!


Idag hatar jag potential. Jävla skit-potential. Det står för allt jag skulle kunna göra om jag bara orkade. Och ville. Och visste vad jag ville.


Allt hänger på att man måste välja. Tänk vad skönt att vara irriterande bra på en grej, en endaste grej, då skulle man helt enkelt vara tvungen att syssla med det. Man kunde rycka uppgivet på axlarna och säga: "Vad har jag för val?". Jag är istället hyfsad på det mesta men brinner inte för något.


Dessvärre så måste man brinna. Man måste brinna och älska och bry sig för att vara någon. Det räcker inte att bara hålla sig flytande, plugga något som är halvkul och sen skaffa ett jobb där tiden åtminstone går och där man får tillräckligt med pengar. Det räcker inte att trycka ut en välskapt bebis, ha en varm famn och rikligt med bröstmjölk. Det räcker framförallt inte att hitta någon som bara luktar lite gott och står ut med en när man snarkar och glömmer disken. Trots att allt det där är svårt nog så räcker det inte.


Först och främst så måste man välja ett sätt att förverkliga sig själv, vad nu det ska betyda. Förmodligen förverkligar man sig själv genom att göra det man älskar, så det är en klar fördel att veta vad det är man älskar. Sen måste man välja några hobbyer också. Alla riktiga människor måste ha minst en hobby. När man sen känner att man är precis den man vill vara så ska man hitta sin själsfrände. Man måste leta länge och noga för det värsta man kan göra är att nöja sig med första bästa. Lyckas man hitta den sanna kärleken och hålla fast vid den tillräckligt länge för att det ska bli tal om bebisar, då måste man tillsammans välja var och hur man ska bo, vilken sorts uppfostran man ska tillämpa, om bebisen ska ha könsneutrala kläder eller inte och om den ska få komma till världen till tonerna av Beatles, Mozart eller kanske en avlägsen blåval.


Det underligaste är att, fast allt verkar så himla svårt, så lyckas ju folk hela tiden. De sitter på parkbänkar och barer och bara ser tillfreds ut med livet. De står hålögda på tunnelbanan med tre icakassar i varje hand, men lyser upp när de läser ett sms som de just fått. Det känns som att överlag skapar sig folk någon form av lycka, och de dör utan att känna sig totalt misslyckade.


Så någonstans finns det väl hopp antar jag.


En dröm

I helgen drömde jag om ett lägenhetshotell. Det fanns en man där som krävde att han skulle få bo i ett rum med utsikt mot de schweiziska alptopparna. Vi var överhuvudtaget inte nära Schweiz, men han lyckades få det ändå, det måste vara definitionen av bra service.

Vad jag gjorde på det här hotellet var inte helt klart, men jag hade köpt en stor mängd orangea grenuttag som jag kopplade ihop med varandra inne på alpmannens rum.

Det här är i princip allt jag minns, så jag har valt att efterkonstruera en intrig för spänningens skull. Jag tror att alpmannen egentligen är en excentrisk hemlig agent som styr och ställer med personalen på lägenhetshotellet för att avleda deras uppmärksamhet från hans egentliga uppdrag; att döda mig. Det finns nämligen anledning att tro att jag är en vampyr, som dessutom gjort mig skyldig till landsförräderi. I själva verket är jag bara en förvirrad etnologistudent som fått en psykos inne på Kjell & Company och köpt upp mig på femtio kg elektronik, varpå jag glömt var jag bor och i desperation tagit in på detta hotell. Alpmannen listar ut detta och tar med mig till en stuga i Lappland, som tillhört hans släkt ett bra tag. Vi dricker varm choklad. Han har gråa tinningar fast han inte alls är tillräckligt gammal, och han placerar diamanter i min navel. Slut.

I sökandet efter en identitet

Jag känner att jag behöver den här bloggen nu. Jag vet bara inte riktigt hur jag ska gå till väga. Vad får man skriva? En del av mig vill bara hänga upp hela min själ i cyberrymden, med en klädnypa i varje hörn, och låta den fladdra för vinden. En annan del vill helst bara att jag ska kravla ihop som en rädd igelkott, och fälla ironiska kommentarer över saker som jag egentligen inte bryr mig om. Sen finns det en ganska stor tredje del också, som mest bara vill ha rom och lite värme. Det vore spännande att låta hela mig bestämma. Då kunde jag förvandlas till en konstant småberusad cyniker som med jämna mellanrum viskar något vemodigt om livet, döden och kärleken. Jag tror att min nya gula basker skulle passa den versionen av mig mycket bra. Jag tror även att jag skulle smälta in perfekt på finlandsfärjan nästa helg, lite läppstift på hakan bara så är vi där.

Jag är trött.

God natt.

RSS 2.0